Dans

DANSERNATraditionella danser är betydelsefulla i somalisk vardag.


I nomadlivet kunde de skänka både hopp, glädje och motivation. Det finns flera hundra traditionella danser, med olika danstyper i olika regioner. Danserna kan också skilja sig mellan stad och landsbygd. Man dansade när man kände sig nere eller uttråkad eller när man skulle fira viktiga händelser.

   Dhaanto är den populäraste somaliska dansen. Den dansas i grupp, tjejer och killar tillsammans, och har en speciell rytm som är ett slags föregångare till den jamaicanska reggaemusiken. Dhaanto dansas på bröllop och andra stora fester. Från början var den vanligast på landsbygden, men nu har dhaanto blivit modern och populär bland somalier bosatta i andra länder. När man ska visa upp somalisk dans blir det därför ofta dhaanto. Sharax dansas av kvinnor, oftast ensamma, och är vanligast i södra Somalia.

   Goobiley är en ringdans där man hoppar och byter stödben och där man sjunger två och två utan musik. Dansen är lätt att lära sig och musiken är jättefin. I våra dansgrupper har vi också ungdomar med andra nationaliteter som tycker om dhaanto och vill lära sig mer om somalisk dans.”